nl / en

Roest 2.0

Het eilandgevoel midden in de stad. Dat krijg je op Oostenburg, een van de drie stadseilanden aan de rand van het Amsterdamse centrum. De vroegere scheepswerf van de VOC transformeert tot duurzame en levendige stadwijk aan het water. Met behoud van het historische en industriële karakter wordt de wijk een avontuurlijke plek met een rauw randje.

In het hart van Oostenbrug, aan de zonnige kade bevindt zicht het iconische Roest. Dit monumentale gebouw is met behoud van historisch karakter gerenoveerd, uitgebreid en waar mogelijk verduurzaamd. Het pand is er klaar voor om de deuren opnieuw te openen.

Roest 2.0 is een vrijstaand gemeentelijk monument met horecabestemming. Het pand heeft circa 729 m2 VvO en ligt aan de VOC-kade 26 op de hoek van de Jan Kiststraat.

Oorspronkelijk was Roest een zogenaamd Koudgasgebouw. Hier werd energie opgewekt voor de machines van de fabriekshallen van Werkspoor, een grote fabriek voor werktuigen en spoorwegmaterieel. Nadat het pand begin deze eeuw in ongebruik was geraakt, opende in 2011 culturele vrijplaats Roest de deuren. In de voorfase van de gebiedsontwikkeling van de nieuwe stadswijk Oostenbrug heeft het een belangrijke rol gespeeld in het op de kaart zetten van dit onontdekte stukje centrum.