Contractwijziging
Je wilt wijzigingen doorvoeren in je contract, omdat je bijvoorbeeld gaat samenwonen. Wat is er mogelijk?
Gebruik van de woning
De door jou gehuurde woning moet worden gebruikt als hoofdverblijf. Iedere andere vorm van gebruik is, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van verhuurder, niet toegestaan. Het is niet toegestaan de woning in welke vorm dan ook in gebruik te geven aan derden en/of er activiteiten te laten plaatsvinden die bij wet en/of afspraken zoals vastgelegd in de huurovereenkomst niet zijn toegestaan.
AHAM Vastgoed voert een actief beleid met betrekking tot het opsporen van overtredingen. Wij controleren streng op onderhuur. Als hier sprake van is, dan kunnen wij jouw huurovereenkomst beëindigen en kun je een fikse boete krijgen. Dit geldt voor onze sociale huurwoningen, maar ook voor onze huurwoningen in de vrije sector.
Samenwonen
Wanneer je wilt samenwonen, moet er sprake zijn van een duurzame gemeenschappelijke huishouding. Dat betekent dat je er ook daadwerkelijk samen woont. Je bent altijd verplicht om zelf de woning te blijven bewonen en dit als jouw hoofdverblijf te hebben. Is dit niet het geval, dan is er sprake van het afstaan van het gebruik van de woning, hetgeen een ontbinding van de huurovereenkomst tot gevolg heeft.
Gedeeltelijke opzegging
Wanneer je samen een woning huurt, en door omstandigheden een van de huurders de huurwoning verlaat, dan is het goed om contact met ons op te nemen. Om eventueel uit jouw verantwoordelijkheden als huurder te worden ontslagen, moet je een aanvraag indienen bij ons. Wij toetsen dan of de achterblijvende huurder op basis van zijn/haar inkomen de huur alleen kan voortzetten en er geen betalingsachterstanden zijn en/of zijn geweest. Indien verhuurder akkoord gaat, worden aanvullende afspraken aan het bestaande huurcontract opgemaakt die door zowel huurder en verhuurder worden ondertekend.
De administratiekosten voor de verwerking van een gedeeltelijke huuropzegging bedragen €125,– per wijziging.
Onderhuur
Het doorverhuren van de door jou gehuurde woning aan iemand anders – ook wel onderhuur genoemd – is nadrukkelijk niet toegestaan. Ook kortstondige verhuur aan toeristen (via bijvoorbeeld Airbnb) is niet toegestaan. Bovendien worden er vanuit de gemeente hoge boetes opgelegd bij dit soort verhuur, die worden doorberekend aan de huurder. Vakantieverhuur zorgt voor veel overlast voor omwonenden; denk aan rolkoffers over de trap en feestjes tot diep in de nacht. Daarnaast brengt dit extra risico’s op beschadiging van de woning met zich mee.