Huur en betalen
Hoe is je huurprijs opgebouwd en met welke maandelijkse of jaarlijkse kosten moet je rekening houden? Hier vind je de informatie over jouw huur en betaalplicht.
Netto en bruto huur
Je huurprijs bestaat uit de netto huur en (indien van toepassing) een voorschot servicekosten en/of stookkosten en/of een serviceabonnement.
De netto huur (ook wel kale huur genoemd) is het bedrag dat je betaalt voor het gebruik van de woning. Dit is vastgelegd bij aanvang van de huur. Daarna wordt deze huur jaarlijks verhoogd volgens de afspraken die we in de huurovereenkomst gemaakt hebben en/of op basis van de wet, en/of bij aanpassingen in het kader van verbetering van de woning.
Als je de netto huur, servicekosten en/of stookkosten en/of serviceabonnement bij elkaar optelt, dan krijg je het bedrag dat je maandelijks betaalt: de brutohuur.
Service- en stookkosten
Je betaalt vaak naast de kale huur maandelijks een voorschot voor de service- en/of stookkosten. Dit zijn kosten voor verschillende algemene voorzieningen, verzekeringen en diensten op woning- of complexniveau.
Servicekosten voor de woning zijn bijvoorbeeld kosten voor de 24-uurs service t.b.v. centrale verwarmingsinstallatie (CV). Voor het gebouw kan je denken aan onder andere de schoonmaakkosten van de algemene ruimtes, algemeen elektraverbruik en glasverzekering. Na afloop van ieder jaar wordt een eindafrekening opgesteld van de werkelijke kosten. De te veel of te weinig betaalde kosten worden jaarlijks verrekend. Het voorschot kan naar aanleiding van de hoogte van de afrekening jaarlijks opnieuw worden geïndexeerd.
Service-abonnement
AHAM Vastgoed biedt bestaande huurders de mogelijkheid een service-abonnement af te sluiten. Bij nieuwe huurders is het een vast onderdeel van de overeenkomst.
Wanneer je kiest voor een service-abonnement worden bepaalde onderhoudswerkzaamheden, die volgens de wet voor rekening van huurder zijn, door en voor rekening van verhuurder uitgevoerd. Voor dit abonnement betaal je maandelijks een klein bedrag.
Huurverhoging
Ieder jaar op 1 juli wordt de huurverhoging doorgevoerd. De overheid bepaalt jaarlijks met hoeveel procent de netto huur voor sociale huurwoningen maximaal mag worden verhoogd. De huurverhoging voor vrije sectorwoningen is gebaseerd op datgene wat hierover tussen huurder en verhuurder in de huurovereenkomst is bepaald en/of wat wettelijk mogelijk is.
De nieuwe huur voor een sociale woning moet 2 maanden voor de ingangsdatum aan jou als huurder worden bekendgemaakt door ons. Dat betekent dat je uiterlijk voor 1 mei van ieder jaar een huurverhogingsbrief van ons ontvangt indien je een sociale woning huurt. Wanneer je een vrije sectorwoning huurt, is er wettelijk geen sprake van een aanzeggingstermijn van 2 maanden, in deze situatie is het voldoende dat de aanzegdatum voor de huuringangsdatum ligt.
Naast de reguliere huurverhoging voor sociale huurwoningen kan een inkomensafhankelijke huurverhoging worden doorgevoerd. Ieder jaar stelt de minister vast, voor welke inkomenscategorieën dit geldt en wat het percentage van de inkomensafhankelijke huurverhoging mag zijn.
De huurverhogingsafspraken voor andere objecten dan woningen mogen tussen huurder en verhuurder vrij overeengekomen worden bij aanvang van de huur.