De Telefoondienst
Middenin het groene hart van de Watergraafsmeer wordt De Telefoondienst gerealiseerd. De voormalige telefooncentrale uit 1923 wordt door AHAM Vastgoed getransformeerd tot een bijzondere woon- en werkplek. Het complex op de hoek van de Middenweg en de Kamerlingh Onneslaan zal ruimte bieden aan een gevarieerde mix van woningen, bedrijfsruimtes en ateliers.
De Telefoondienst heeft een unieke ligging, direct aan Park Frankendael, en wordt met oog voor kwaliteit ontwikkeld tot een duurzame ontmoetingsplaats voor de buurt. Met behoud van historische details en een volledig nieuwe opbouw, komen in De Telefoondienst de geschiedenis en de toekomst samen.
Naast woningen komen er op de begane grond en beletage enkele commerciële ruimtes en ateliers. Ondernemers, kunstenaars en bewoners delen het gebouw en ontmoeten elkaar op de gedeelde binnenplaats. Zo wordt de Telefoondienst een plek waar wonen en werken samenkomt.
Het hoekpand is zeer goed bereikbaar, centraal gelegen in de Watergraafsmeer. Dit is Amsterdam op z’n mooist: aan de straatkant ervaar je de bedrijvigheid van de stad, terwijl het pand aan de achterzijde uitkijkt op het groen van Park Frankendael.
Het Amsterdamse architectenbureau Ronald Janssen Architecten heeft met veel zorg gewerkt aan het ontwerp voor De Telefoondienst, in opdracht van ontwikkelaar en verhuurder AHAM Vastgoed.
Het gebouw krijgt een elegante opbouw met twee bouwlagen, gebaseerd op de symmetrische verhoudingen van het pand. De uitbreiding is hedendaags, maar zal dankzij de verfijnde details prachtig aansluiten bij het oorspronkelijke ontwerp van architect Albert Boeken. Zo wordt de opbouw gemaakt van gevlamd graniet, hetzelfde materiaal dat is gebruikt bij de originele ornamenten en dakranden van het pand. Met respect voor het origineel, krijgt het gebouw nu een nieuwe functie: een hedendaags pand waarin werken én wonen samenkomt.