nl / en

Gerard Dou

AHAM Vastgoed kocht in 2016 de begane grond van de Tweede Jacob van Campenstraat 140, een onopvallend restaurant. Niet veel later kon de drielaagse bovenwoning worden gekocht, waarmee AHAM de mogelijkheid creëerde tot volledige renovatie/transformatie, waarbij het restaurant verdween en we maar liefst vijf woningen wisten toe te voegen.

De bestaande 19e-eeuwse woning werd voorzien van een extra verdieping met dakterras en geheel verduurzaamd – elke laag is nu een hele woning. Daarnaast maakten we een plan om de tuin, die uitloopt tot aan de Gerard Doustraat, te herbestemmen. Het aftandse horeca-afhaalloket ging tegen de vlakte en maakte plaats voor echte architectuur.

Na uitvoerig en goed overleg met de gemeente Amsterdam mocht er bij uitzondering een laag toegevoegd worden, het pand mocht helaas niet hoger worden dan deze twee woonlagen. Daarop besloten we om de diepte in te gaan door een kelder toe te voegen. We wilden graag een woonhuis van drie verdiepingen. De badkamer, slaapkamer en de berging in de kelder grenzen aan de achterzijde van het huis aan een kleine patio, waarmee het ‘keldergevoel’ geheel verdwijnt.

De draagconstructie en verdiepingsvloeren zijn van hardhout en de trap is als centraal meubel, aangelicht door een daklicht, een prachtig verbindend element. Het huis telt ruim 70 vierkante meter aan woonoppervlakte, die uiterst effectief is benut. De combinatie van de elegante Petersen-baksteen en hardhouten kozijnen en geveldelen maken dat het bescheiden huis opvalt. Een dappere eengezinswoning, middenin de Pijp, voor ons een pareltje.