nl / en

De Loodstoren

Op het voormalig terrein van de Hollandse Beton Maatschappij staat de Loodstoren: een duurzaam appartementencomplex aan de oevers van het IJ. De Loodstoren is het hoogste punt van De Vrije Kade, een autovrije woonbuurt op de Buiksloterham.

Het gebouw is ontworpen door architectenbureau heren 5. De naastgelegen honderd jaar oude loods, waarin de parkeerplaatsen van de bewoners van De Vrije Kade zijn opgenomen, is een stille getuige van de transformatie van industriegebied naar woon- en werkbuurt. In het verlengde van de Parkeerloods stat de Loodstoren aan het Johan van Hasseltkanaal. Hier hebben de bewoners van de appartementen en penthouses een prachtig uitzicht op de historische binnenstad en het Waterland in het noorden. In de plint is ruimte voor een goede horecavoorziening aan het water.

Het naar buiten geknikte gevel- en dakvlak van de Loodstoren zijn een verwijzing naar de geknikte kapvorm van de Parkeerloods. Dat de loods en toren familie zijn blijkt ook uit de toegepaste baksteen. In de Parkeerloods zijn de voormalige overhead-deuren en slechte stukken metselwerk vervangen door nieuw metselwerk met een dieprode baksteen. Dezelfde steen is in groot formaat verwerkt in de gevel van de Loodstoren. Zo markeert de Loodstoren het industriële erfgoed op de Buiksloterham en fungeert het als markant herkenningspunt in Amsterdam-Noord.